Wednesday, October 8, 2014

RESEPI KEK KEJU MELELEH

Resepi by Fie Amanda

Bahan-bahan ( loyang 8inc )

UNTUK KEK

1 1/2 cwn tepung gandum
2 sudu makan ovelet
5 biji telur ayam
1cwn gula kastor
50ml air sejuk (dr peti ais)
1 sudu teh baking powder
80ml minyak jagung
1 sudu teh esen vanilla

UNTUK CREAM

250 gm cream cheese tartura
1/2 tin susu pekat manis
(satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul)
kemudian tambahkan sedikit demi sedikit 50ml susu cair

UNTUK TOPPING
1/2 buku cheddar cheese (parutkan)

Cara-cara :

1. Masukkan semua bahan2 kecuali minyak jagung dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 160C.
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan chedar cheese yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.

SELAMAT MENCUBA!!

No comments: